SIEĆ NERDHEIM:

W świecie mikrobów. Recenzja komiksu Pasteur. Rewolucja drobnoustrojowa

Pasteryzacja to zjawisko, które zna każdy z nas. Wszak nie raz i nie dwa byliśmy świadkami, gdy babcia albo rodzice gotowali słoiki z jedzeniem. Skąd jednak nazwa tej czynności? Otóż od nazwiska jej odkrywcy, czyli Louisa Pasteura.

Louis Pasteur i jego badania nad szczepionkami to ogromny krok dla ochrony zdrowia ludzkości.
Louis Pasteur i jego badania nad szczepionkami to ogromny krok dla ochrony zdrowia ludzkości.

Louis lub Ludwik – jak brzmi spolszczona wersja jego imienia – Pasteur urodził się w 1822 roku we Francji. Szybko zaczął interesować się naukami przyrodniczymi i to w tym kierunku przebiegało jego wykształcenie. Początki jego pracy naukowej to kryształy kwasu winowego, tak zwane winiany. Jednak prawdziwą sławę przyniosły mu odkrycia z zakresu procesów fermentacji. To właśnie Pasteur wykazał, że wywołują je drobnoustroje, a następnie opracował metodę konserwacji żywności przez obróbkę termiczną. Jednocześnie obalił też teorię Félixa Poucheta o samorództwie drobnoustrojów. Chociaż pasteryzacja była tak praktycznym odkryciem, to nie sposób ukryć, że najdonioślejsze jednak są badania Pasteura z dziedziny wirusologii i bakteriologii. W ich efekcie opracowano pierwszą skuteczną szczepionkę ochronną dla ludzi przeciw wściekliźnie. Pasteur sporządził również szczepionki przeciwko cholerze i wąglikowi, a dzięki jego pracom Ignaz Semmelweis położył podwaliny pod antyseptykę i wykazał, że mycie rąk oraz odkażanie narzędzi przed każdą operacją pozwala uniknąć późniejszych zakażeń.

Komiks o Louisie Pasteurze to tomik, który z całej serii Najwybitniejsi Naukowcy ma w sobie chyba najwięcej treści. Ten fakt nie dziwi, jeśli weźmiemy pod uwagę tematykę prac Francuza i poziom ich skomplikowania. Dymki dialogowe są wypchane treścią do granic możliwości, nie brak tu również trudnych i fachowych zwrotów, przez co nawet dla dorosłego czytelnika nie jest to łatwa lektura. Jeśli ktoś nie zna się na chemii, fizyce i mikrobiologii, to nie raz i nie dwa będzie musiał posiłkować się dodatkowo chociażby Googlem, by zrozumieć większość z nich. Dla młodszego czytelnika będzie to niewątpliwe utrudnienie i może zniechęcić do czytania tego komiksu. Z tego powodu polecałabym go raczej starszym dzieciakom, tak na oko 15- 16-letnim, które same będą potrafiły wyszukać nieznane słowa w Internecie i zapoznać się z ich definicjami.

Wstrzymał fermentację, a wynalazł pasteryzację - dzięki Pasteurowi możemy przechowywać dłużej żywność.
Wstrzymał fermentację, a wynalazł pasteryzację – dzięki Pasteurowi możemy przechowywać dłużej żywność.

Poza tą jedną wadą to naprawdę dobry komiks. Przedstawia czytelnikowi przebieg prac Pasteura i jego powolne dochodzenie do niektórych wniosków. Czasami nie było mu łatwo bronić swoich teorii, szczególnie gdy Pauchet wdał się z nim w polemikę dotyczącą samorództwa. Jednak nie ulega wątpliwości, że osiągnięcia Pasteura w wielu przypadkach wręcz uratowały ludzkość. Sama pasteryzacja pozwoliła na dłuższe przechowywanie żywności bez jej gnicia i psucia się. A opracowanie pierwszych na świecie szczepionek i późniejszy rozwój wakcynologii uchroniły ludzi przed wieloma chorobami. Trzeba to przypominać szczególnie teraz, gdy wokół nas toczy się tak ostry i poważny spór, czy szczepić się przed chorobami, czy nie. W XIX wieku ludzie potrafili jechać z jednego końca kontynentu na drugi, byle tylko uchronić się przed bolesnymi chorobami, nierzadko prowadzącymi do śmierci. Dzisiaj, w XXI wieku, gdy powinniśmy być dużo mądrzejsi, a szczepionki są na wyciągnięcie ręki, wielu z nas zastanawia się nad ich zasadnością i skutecznością, a niegdyś właściwie wytępione choroby znowu powracają.

Chociaż trudny językowo i pojęciowo, komiks Pasteur. Rewolucja drobnoustrojowa to, jak dla mnie, bodaj najlepszy tomik z serii Najwybitniejsi Naukowcy. I chociaż może być niełatwym tekstem, to gorąco go polecam. Jego lektura na pewno dostarczy czytelnikom sporo wiedzy i otworzy oczy na kwestię szczepień, co z pewnością ułatwi życie lekarzom.

SZCZEGÓŁY
Tytuł polski: Pasteur. Rewolucja drobnoustrojowa
Tytuł oryginalny: Pasteur: La revolución microbiana
Wydawnictwo: Egmont
Autorzy: Jordi Bayarri, Dani Seijas
Tłumaczenie: Agata Ostrowska
Gatunek: komiks dla dzieci
Data premiery: 27.04.2022
Liczba stron: 48
ISBN: 9788328154100
spot_img

Bądź na bieżąco z naszymi recenzjami. Obserwuj Nerdheim w Google News

komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
To pole jest wymagane. Przed jego zaznaczeniem koniecznie zapoznaj się z podlinkowanym dokumentem
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie kometarze
W świecie mikrobów. Recenzja komiksu Pasteur. Rewolucja drobnoustrojowa Pasteryzacja to zjawisko, które zna każdy z nas. Wszak nie raz i nie dwa byliśmy świadkami, gdy babcia albo rodzice gotowali słoiki z jedzeniem. Skąd jednak nazwa tej czynności? Otóż od nazwiska jej odkrywcy, czyli Louisa Pasteura.Louis lub Ludwik – jak brzmi spolszczona wersja...
Włącz powiadomienia    OK Nie, dzięki