Masło orzechowe nie jest u nas specjalnie popularnym produktem, choć posiada ono swoich zwolenników. Ja należę do nich wyłącznie wtedy, gdy zamiast na słodko, przygotowujemy je na słono-pikantny sposób. W tej formie stanowi doskonały dodatek do mięsa, zwłaszcza drobiu. W takim połączeniu świetnie sprawdza się zarówno jako pełnoprawne danie, jak i szybka przekąska na imprezie.
Trudność: łatwe
Porcje: 3-4
Składniki:
Sos
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml bulionu (nada się nawet taki z kostki rosołowej)
- 120 g masła orzechowego
- 1 łyżki curry
- chili (opcjonalnie)
Kurczak
- olej
- 2-3 piersi z kurczaka
- 1 kubek mąki
- 2 duże jajka
- 1,5 kubka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na patelni zarumienić czosnek, następnie dodać do niego bulion i masło orzechowe. Doprawić curry i chili (jeśli chcemy, by sos był bardziej pikantny, w innym razie można z tego składnika zrezygnować).
2. Gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje i utworzy jednolitą masę.
3. Mąkę oraz pieprz i sól wymieszać w misce. W oddzielnym naczyniu rozbić jaja i wymieszać z łyżeczką wody. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne paski.
4. Mięso obtoczyć w mące z przyprawami, następnie zamoczyć w jajku i znów obtoczyć, tym razem w bułce tartej.
5. Smażyć, aż panierka nabierze złocistego koloru.