Więcej

    Kurczak w sosie z masła orzechowego

    masło orzechowe

    Masło orzechowe nie jest u nas specjalnie popularnym produktem, choć posiada ono swoich zwolenników. Ja należę do nich wyłącznie wtedy, gdy zamiast na słodko, przygotowujemy je na słono-pikantny sposób. W tej formie stanowi doskonały dodatek do mięsa, zwłaszcza drobiu. W takim połączeniu świetnie sprawdza się zarówno jako pełnoprawne danie, jak i szybka przekąska na imprezie.

    Trudność: łatwe
    Porcje: 3-4
    Składniki:

    Sos

    • olej
    • 2 ząbki czosnku
    • 125 ml bulionu (nada się nawet taki z kostki rosołowej)
    • 120 g masła orzechowego
    • 1 łyżki curry
    • chili (opcjonalnie)

    Kurczak

    • olej
    • 2-3 piersi z kurczaka
    • 1 kubek mąki
    • 2 duże jajka
    • 1,5 kubka bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    1. Na patelni zarumienić czosnek, następnie dodać do niego bulion i masło orzechowe. Doprawić curry i chili (jeśli chcemy, by sos był bardziej pikantny, w innym razie można z tego składnika zrezygnować).
    2. Gotować na średnim ogniu, aż zgęstnieje i utworzy jednolitą masę.
    3. Mąkę oraz pieprz i sól wymieszać w misce. W oddzielnym naczyniu rozbić jaja i wymieszać z łyżeczką wody. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne paski.
    4. Mięso obtoczyć w mące z przyprawami, następnie zamoczyć w jajku i znów obtoczyć, tym razem w bułce tartej.
    5. Smażyć, aż panierka nabierze złocistego koloru.

    Dodaj komentarz

    avatar
    Avatar
    Barbara „Libelo”
    Z wykształcenia programista, w praktyce człowiek-orkiestra. W sztuce ponad wszystko cenię sobie oryginalność oraz nowatorskie rozwiązania. Interesuje się grami, zwłaszcza tymi kładącymi nacisk na fabułę i ciekawe wykorzystanie możliwości, jakie daje interaktywność. Chętnie sięgam też po produkcje w jakiś sposób nietypowe – im dziwniejsze, tym lepsze. W wolnych chwilach lubię roleplayować, poznawać nowe rzeczy i przeczesywać Internet w poszukiwaniu ofert sprzedaży starych konsol.