Po „rebrandingu” nie zamierzamy zapominać o swoich popkulturowych korzeniach, dlatego wśród przepisów kulinarnych znajdzie się również kilka ciekawostek smakowych dla miłośników filmów czy gier. Na pierwszy ogień: ryba ze Starkheven, narodowy przysmak jednego z krajów występujących w uniwersum Dragon Age. Nie obawiajcie się, smakuje lepiej niż wygląda!
- Dobre kruche ciasto maślane (pie dough)
- Jedna do trzech ryb – w zależności od wielkości (karp, pstrąg lub inna)
- Szklanka suszonych porzeczek
- Szklanka poszatkowanych migdałów
- Dwa lub trzy ugotowane na twardo i pocięte w plasterki jajka
- Pół szklanki masła
- Pół szklanki mąki
- Dwa liście laurowe
- Dwie szklanki bulionu rybnego
- Dwie szklanki mleka
- Sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
- Szklanka niskotłuszczowej maślanki
- Jedno surowe jajko
- Szklanka wina
- Opcjonalnie: smażona w całości ryba
Sposób przyrządzenia:
Wlej do garnka około czterech litrów wody. Dodaj szklankę wina, główkę pokrojonej cebuli, marchewkę, seler, tymianek, dwa liście laurowe i sól. Zagotuj wywar nie doprowadzając do wrzenia, a następnie dodaj rybę i szczelnie przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu, w dalszym ciągu nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy ryba się ugotuje, wyciągnij ją z garnka i przestudź. Usuń ości i rozdrobnij mięso na kawałki.
W osobnym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj około dwóch minut. Następnie dodaj bulion oraz mleko i mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszaj doprowadzając do wrzenia, a następnie gotuj przez około dziesięć minut. Jeżeli w wywarze zrobią się grudy, dodaj mleka lub bulionu. Po zagotowaniu wymieszaj z maślanką. Przypraw według własnego uznania solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Wymieszaj z rybą, porzeczkami, migdałami i jajkiem w plasterkach, a następnie przełóż całość do płytkiego porcelanowego naczynia do pieczenia.
Rozwałkuj ciasto do wielkości mieszczącej się w naczyniu. Brzegi naczynia posmaruj rozbitym jajkiem, a następnie przykryj rybne nadzienie ciastem, zawiń je na brzegach naczynia i ewentualnie usuń nadwyżkę ciasta. Ciasto posmaruj jajkiem i zrób na nim nacięcia. Piecz do momentu zarumienienia się wierzchu. Opcjonalnie połóż na wierzchu smażoną w całości rybę, żeby nadać potrawie faktury i smaku.
Przepis pochodzi z książki Dragon Age: The World of Thedas Volume 2, tłumaczenie własne.