Więcej

    Kuchnia wyimaginowanych krain – ryba ze Starkhaven

    Ryba ze Starkhaven

    Po „rebrandingu” nie zamierzamy zapominać o swoich popkulturowych korzeniach, dlatego wśród przepisów kulinarnych znajdzie się również kilka ciekawostek smakowych dla miłośników filmów czy gier. Na pierwszy ogień: ryba ze Starkheven, narodowy przysmak jednego z krajów występujących w uniwersum Dragon Age. Nie obawiajcie się, smakuje lepiej niż wygląda!

    • Dobre kruche ciasto maślane (pie dough)
    • Jedna do trzech ryb – w zależności od wielkości (karp, pstrąg lub inna)
    • Szklanka suszonych porzeczek
    • Szklanka poszatkowanych migdałów
    • Dwa lub trzy ugotowane na twardo i pocięte w plasterki jajka
    • Pół szklanki masła
    • Pół szklanki mąki
    • Dwa liście laurowe
    • Dwie szklanki bulionu rybnego
    • Dwie szklanki mleka
    • Sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
    • Szklanka niskotłuszczowej maślanki
    • Jedno surowe jajko
    • Szklanka wina
    • Opcjonalnie: smażona w całości ryba

    Sposób przyrządzenia:

    Wlej do garnka około czterech litrów wody. Dodaj szklankę wina, główkę pokrojonej cebuli, marchewkę, seler, tymianek, dwa liście laurowe i sól. Zagotuj wywar nie doprowadzając do wrzenia, a następnie dodaj rybę i szczelnie przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu, w dalszym ciągu nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy ryba się ugotuje, wyciągnij ją z garnka i przestudź. Usuń ości i rozdrobnij mięso na kawałki.

    W osobnym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj około dwóch minut. Następnie dodaj bulion oraz mleko i mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszaj doprowadzając do wrzenia, a następnie gotuj przez około dziesięć minut. Jeżeli w wywarze zrobią się grudy, dodaj mleka lub bulionu. Po zagotowaniu wymieszaj z maślanką. Przypraw według własnego uznania solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Wymieszaj z rybą, porzeczkami, migdałami i jajkiem w plasterkach, a następnie przełóż całość do płytkiego porcelanowego naczynia do pieczenia.

    Rozwałkuj ciasto do wielkości mieszczącej się w naczyniu. Brzegi naczynia posmaruj rozbitym jajkiem, a następnie przykryj rybne nadzienie ciastem, zawiń je na brzegach naczynia i ewentualnie usuń nadwyżkę ciasta. Ciasto posmaruj jajkiem i zrób na nim nacięcia. Piecz do momentu zarumienienia się wierzchu. Opcjonalnie połóż na wierzchu smażoną w całości rybę, żeby nadać potrawie faktury i smaku.

    Przepis pochodzi z książki Dragon Age: The World of Thedas Volume 2, tłumaczenie własne.

    Dodaj komentarz

    avatar
    Jacek „Pottero” Stankiewicz
    Jacek „Pottero” Stankiewiczhttps://swiatthedas.wordpress.com/
    Jak przystało na reprezentanta rocznika 1987, jestem zgrzybiałym dziadziusiem, który doskonale pamięta szczękopady, jakie wywoływały pierwsze kontakty z „Doomem”, a potem z „Quakiem” i „Unreal Tournament”. Zapalony gracz z ponaddwudziestopięcioletnim doświadczeniem, z uwielbieniem pochłaniający przede wszystkim gry akcji, shootery i niektóre RPG. Namiętny oglądacz filmów i seriali, miłośnik Tarantina, Moodyssona i Tromy, w wolnej chwili pochłaniacz książek i słuchowisk, interesujący się wszystkim, co wyda mu się warte uwagi. Dla rozrywki publikujący gdzie się da, w tym m.in. czy w czasopismach branżowych. Administrator Dragon Age Polskiej Wiki.