SIEĆ NERDHEIM:

Więcej

    Kuchnia pod dwiema lewymi rączkami – jajka na twardo faszerowane

    Jajka na twardo faszerowane

    Propozycja na kolację (chyba, że ktoś tu się odchudza), zimny bufet lub zbliżające się święta wielkanocne.

    Składniki:

    • 3 lub 4 jajka
    • ok. 100 gramów żółtego sera albo szynki
    • łyżka stołowa gęstej śmietany
    • sól

    Sposób przyrządzenia:
    1) Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i przekrawamy na pół wzdłuż.
    2) Łyżeczką wybieramy żółtka – ostrożnie, żeby nie uszkodzić białek. Rozdrabniamy je, to samo robimy ze składnikami. Ser można zetrzeć na tarce.
    3) Żółtka i składniki rozcieramy z łyżką gęstej śmietany i odrobiną soli na względnie jednolitą masę. Napełniamy nią białka z naddatkiem.
    Dla wyglądu i smaku do masy można dodać natkę pietruszki. Do całości idealnie pasuje majonez albo sos tatarski.

    komentarze

    guest
    To pole jest wymagane. Przed jego zaznaczeniem koniecznie zapoznaj się z podlinkowanym dokumentem
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    Zobacz wszystkie kometarze
    Dagmara „Daguchna” Niemiec
    Dagmara „Daguchna” Niemiec
    Absolwentka filologii polskiej na UWr, co tłumaczy, dlaczego z czystej przekory mówi bardzo potocznie i klnie jak szewc. Niedawno skończyła Akademię Filmu i Telewizji i została reżyserem. Miłośniczka filmu, animacji, dobrej książki, muzyki lat 80. i dubbingu. Niegdyś harda fanka polskiego kabaretu, co skończyło się stustronicową pracą magisterską. Bywalczyni teatrów ze stołecznym Narodowym na czele. Autorka bloga Ostatnia z zielonych.

    0
    Podziel się swoją opiniąx
    ()
    x