Więcej

    Kuchnia pod dwiema lewymi rączkami – jajka na twardo faszerowane

    Jajka na twardo faszerowane

    Propozycja na kolację (chyba, że ktoś tu się odchudza), zimny bufet lub zbliżające się święta wielkanocne.

    Składniki:

    • 3 lub 4 jajka
    • ok. 100 gramów żółtego sera albo szynki
    • łyżka stołowa gęstej śmietany
    • sól

    Sposób przyrządzenia:
    1) Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i przekrawamy na pół wzdłuż.
    2) Łyżeczką wybieramy żółtka – ostrożnie, żeby nie uszkodzić białek. Rozdrabniamy je, to samo robimy ze składnikami. Ser można zetrzeć na tarce.
    3) Żółtka i składniki rozcieramy z łyżką gęstej śmietany i odrobiną soli na względnie jednolitą masę. Napełniamy nią białka z naddatkiem.
    Dla wyglądu i smaku do masy można dodać natkę pietruszki. Do całości idealnie pasuje majonez albo sos tatarski.

    Dodaj komentarz

    avatar
    Dagmara „Daguchna” Niemiec
    Dagmara „Daguchna” Niemiec
    Absolwentka filologii polskiej na UWr, co tłumaczy, dlaczego z czystej przekory mówi bardzo potocznie i klnie jak szewc. Niedawno skończyła Akademię Filmu i Telewizji i została reżyserem. Miłośniczka filmu, animacji, dobrej książki, muzyki lat 80. i dubbingu. Niegdyś harda fanka polskiego kabaretu, co skończyło się 100-stronicową pracą magisterską. Bywalczyni teatrów ze stołecznym Narodowym na czele. Autorka bloga Ostatnia z zielonych (http://ostatniazzielonych.pl).