SIEĆ NERDHEIM:

Kuchnia pod dwiema lewymi rączkami – jajka na twardo faszerowane

Jajka na twardo faszerowane

Propozycja na kolację (chyba, że ktoś tu się odchudza), zimny bufet lub zbliżające się święta wielkanocne.

Składniki:

  • 3 lub 4 jajka
  • ok. 100 gramów żółtego sera albo szynki
  • łyżka stołowa gęstej śmietany
  • sól

Sposób przyrządzenia:
1) Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i przekrawamy na pół wzdłuż.
2) Łyżeczką wybieramy żółtka – ostrożnie, żeby nie uszkodzić białek. Rozdrabniamy je, to samo robimy ze składnikami. Ser można zetrzeć na tarce.
3) Żółtka i składniki rozcieramy z łyżką gęstej śmietany i odrobiną soli na względnie jednolitą masę. Napełniamy nią białka z naddatkiem.
Dla wyglądu i smaku do masy można dodać natkę pietruszki. Do całości idealnie pasuje majonez albo sos tatarski.

Bądź na bieżąco z naszymi recenzjami. Obserwuj Nerdheim w Google News

komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
To pole jest wymagane. Przed jego zaznaczeniem koniecznie zapoznaj się z podlinkowanym dokumentem
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie kometarze
Dagmara „Daguchna” Niemiec
Absolwentka filologii polskiej na UWr, co tłumaczy, dlaczego z czystej przekory mówi bardzo potocznie i klnie jak szewc. Niedawno skończyła Akademię Filmu i Telewizji i została reżyserem. Miłośniczka filmu, animacji, dobrej książki, muzyki lat 80. i dubbingu. Niegdyś harda fanka polskiego kabaretu, co skończyło się stustronicową pracą magisterską. Bywalczyni teatrów ze stołecznym Narodowym na czele. Autorka bloga Ostatnia z zielonych.