Kiedy po raz pierwszy wręczono mi miskę z jabłkowo-cytrusowym curry, nie byłam przekonana do tego pomysłu. Połączenie owoców, kurczaka i ryżu wydawało mi się dziwnym pomysłem. Jednak wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane wraz z pierwszą łyżką tego egzotycznego dania. Intensywny smak curry, delikatna słodycz i kwaśna nutka wyczuwalna na końcu języka tworzą wyśmienite połączenie, świetne także dla tych, którzy na co dzień nie gustują w orientalnych daniach.
Trudność: łatwe
Porcje: 3-4
Składniki:
- olej
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 piersi z kurczaka
- 400 ml śmietany 18% (w wersji light można zastąpić jogurtem)
- 2 kwaśne jabłka
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- połówka cytryny
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 kostka rosołowa
- chili (wedle uznania)
- pieprz i sól do smaku
- 2 woreczki ryżu
Przygotowanie:
1. Cebule oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju, a następnie dodać mięso.
2. Gdy mięso się zarumieni, dodać śmietanę. Wrzucić kostkę rosołową.
3. Zetrzeć jabłka i dodać na patelnię wraz z sokiem pomarańczowym i sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
4. Dodać mąki, by zagęścić sos.
5. Dodać curry, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Podawać wraz z ryżem.
Zachęcam też do eksperymentowania z proporcjami poszczególnych składników, zwłaszcza owoców. Wiele osób lubi kwaśniejsze curry, inni zaś preferują słodsze. Tak długo, jak będzie nam smakować, każda ilość jest właściwa.