Prima Aprilis

Kuchnia pod dwiema lewymi rączkami – jajka na twardo faszerowane

0

Jajka na twardo faszerowane

Propozycja na kolację (chyba, że ktoś tu się odchudza), zimny bufet lub zbliżające się święta wielkanocne.

Składniki:

  • 3 lub 4 jajka
  • ok. 100 gramów żółtego sera albo szynki
  • łyżka stołowa gęstej śmietany
  • sól

Sposób przyrządzenia:
1) Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i przekrawamy na pół wzdłuż.
2) Łyżeczką wybieramy żółtka – ostrożnie, żeby nie uszkodzić białek. Rozdrabniamy je, to samo robimy ze składnikami. Ser można zetrzeć na tarce.
3) Żółtka i składniki rozcieramy z łyżką gęstej śmietany i odrobiną soli na względnie jednolitą masę. Napełniamy nią białka z naddatkiem.
Dla wyglądu i smaku do masy można dodać natkę pietruszki. Do całości idealnie pasuje majonez albo sos tatarski.

Subskrybuj
Powiadom o
To pole jest wymagane. Przed jego zaznaczeniem koniecznie zapoznaj się z podlinkowanym dokumentem
To pole jest wymagane. Przed jego zaznaczeniem koniecznie zapoznaj się z podlinkowanym dokumentem
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie kometarze
wpDiscuz
Exit mobile version
Włącz powiadomienia OK Nie, dzięki