Prima Aprilis

Kuchnia wyimaginowanych krain – ryba ze Starkhaven

0

Ryba ze Starkhaven

Po „rebrandingu” nie zamierzamy zapominać o swoich popkulturowych korzeniach, dlatego wśród przepisów kulinarnych znajdzie się również kilka ciekawostek smakowych dla miłośników filmów czy gier. Na pierwszy ogień: ryba ze Starkheven, narodowy przysmak jednego z krajów występujących w uniwersum Dragon Age. Nie obawiajcie się, smakuje lepiej niż wygląda!

  • Dobre kruche ciasto maślane (pie dough)
  • Jedna do trzech ryb – w zależności od wielkości (karp, pstrąg lub inna)
  • Szklanka suszonych porzeczek
  • Szklanka poszatkowanych migdałów
  • Dwa lub trzy ugotowane na twardo i pocięte w plasterki jajka
  • Pół szklanki masła
  • Pół szklanki mąki
  • Dwa liście laurowe
  • Dwie szklanki bulionu rybnego
  • Dwie szklanki mleka
  • Sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
  • Szklanka niskotłuszczowej maślanki
  • Jedno surowe jajko
  • Szklanka wina
  • Opcjonalnie: smażona w całości ryba

Sposób przyrządzenia:

Wlej do garnka około czterech litrów wody. Dodaj szklankę wina, główkę pokrojonej cebuli, marchewkę, seler, tymianek, dwa liście laurowe i sól. Zagotuj wywar nie doprowadzając do wrzenia, a następnie dodaj rybę i szczelnie przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu, w dalszym ciągu nie dopuszczając do wrzenia. Kiedy ryba się ugotuje, wyciągnij ją z garnka i przestudź. Usuń ości i rozdrobnij mięso na kawałki.

W osobnym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj około dwóch minut. Następnie dodaj bulion oraz mleko i mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Mieszaj doprowadzając do wrzenia, a następnie gotuj przez około dziesięć minut. Jeżeli w wywarze zrobią się grudy, dodaj mleka lub bulionu. Po zagotowaniu wymieszaj z maślanką. Przypraw według własnego uznania solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Wymieszaj z rybą, porzeczkami, migdałami i jajkiem w plasterkach, a następnie przełóż całość do płytkiego porcelanowego naczynia do pieczenia.

Rozwałkuj ciasto do wielkości mieszczącej się w naczyniu. Brzegi naczynia posmaruj rozbitym jajkiem, a następnie przykryj rybne nadzienie ciastem, zawiń je na brzegach naczynia i ewentualnie usuń nadwyżkę ciasta. Ciasto posmaruj jajkiem i zrób na nim nacięcia. Piecz do momentu zarumienienia się wierzchu. Opcjonalnie połóż na wierzchu smażoną w całości rybę, żeby nadać potrawie faktury i smaku.

Przepis pochodzi z książki Dragon Age: The World of Thedas Volume 2, tłumaczenie własne.

Subskrybuj
Powiadom o
To pole jest wymagane. Przed jego zaznaczeniem koniecznie zapoznaj się z podlinkowanym dokumentem
To pole jest wymagane. Przed jego zaznaczeniem koniecznie zapoznaj się z podlinkowanym dokumentem
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie kometarze
wpDiscuz
Exit mobile version
Włącz powiadomienia OK Nie, dzięki