SIEĆ NERDHEIM:

Zgotujemy Ci piekiełko, czyli o Hell’s Kitchen z Gordonem Ramsayem

Od kiedy nasze życie zatrzymało się w czterech ścianach, mam wrażenie że ścieżka do lodówki jest tą najbardziej wydeptaną. Gotowanie stało się nie tylko obowiązkiem, ale z powodu braku innych atrakcji urosło do rangi przyjemności i eksperymentów.

Odpowiedzią na potrzeby znużonego siedzeniem w domu społeczeństwa są pojawiające się w internecie pandemiczne hity kulinarne. Tych zdecydowanie jest najwięcej na Instagramie, Tik toku. Widzimy też liczne blogi kulinarne uginające się od nowych przepisów i apetycznych zdjęć, komentowanych prawie tak samo intensywnie jak ważne wydarzenia społeczne, kulturalne i polityczne. 

Mamy również ogromny wybór seriali i tzw FOOD SHOWS w którym głównym bohaterem obok kucharza – jest właśnie jedzenie. Ile to budzi emocji! Uwierzy tylko ten, kto zobaczył choć jeden odcinek takiego show. Jeśli potrzebujesz wyjątkowo gorącej atmosfery polecamy zapoznać się z Hell’s Kitchen, którego główny juror, kucharz, restaurator i mentor w jednym; serwuje emocje pod każdą możliwą postacią. Niezbyt apetyczne komentarze doskwierają zarówno widzom jak i kucharzom, którzy starają się stworzyć dania, które zadowolą mistrza Gordona.

Kim właściwie jest Gordon Ramsay?

Aby ułatwić sprawę niewtajemniczonym czytelnikom, nazwalibyśmy go odpowiednikiem polskiej Magdy Gesler. Gordon Ramsay jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych wielkich kucharzy- restauratorów w Zjednoczonym Królestwie. Jego osoba budzi nie tylko podziw, co postrach, gdyż znany jest ze swojej uszczypliwości i wysokich wymagań wobec personelu i serwowanego jedzenia. 

Ramsay jest właścicielem sieci restauracji na całym świecie, a jego program “Hell’s Kitchen”, w którym najlepsi szefowie kuchni walczą o wymarzoną pozycję ma rekordową oglądalność. Powstało aż 19 serii tego show! W Polsce w rolę demonicznego kucharza wcielił się rodzimy restaurator Wojciech Modest Amaro (z domu Basiura). Jednak mimo ogromnej wiedzy prowadzącego jak i jego braku litości wobec polskich kucharzy, polska wersja show zatrzymała się na 3 sezonach. Polska widownia kojarzy Gordona Ramsey’a także z jego gościnnego występu jako członek Jury polskiej wersji “Master Chefa”.

Ramsay jest także autorem wielu książek kucharskich. W Wielkiej Brytanii wpisały się w kanon klasyki kulinarnych wydawnictw. Czy jego zawód to tylko pasja i rozpoznawalność? Oczywiście nie! Jego pracowitość popłaca. Magazyn Forbes uznał go najlepiej zarabiającym kucharzem na świecie. Jego roczny dochód wynosi prawie 40 mln dolarów! On wie jak to się robi! Gordon nie ogranicza się tylko do oczywistych zadań, o które można byłoby podejrzewać kucharza – restauratora. To prawdziwy mistrz kuchni i biznesmen.  

Kolejną cegiełką w jego imperium jest współpraca z Netentem, gigantem produkującym automaty online. NetEnt wykorzystał wizerunek Ramseya w swoim najnowszym automacie do gry online o tym samym tytule. Kto szuka emocji i kasy może sam wypróbować grę i poczuć piekielne napięcie panujące w kuchni Gordona Ramseya. Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj recenzję gry Hell’s Kitchen od Netent! Trzeba przyznać, że wchodząc w świat gier restaurator udowadnia kolejny raz, że jego horyzonty i pomysły na biznes nie mają granic. Nazwisko kucharza daje gwarancję rozrywki na najwyższym poziomie, niezależnie od jej gatunku. 

Poza restauracją, food shows, książkami i współpracą z producentem gier, Gordon nie zapomina o rzeszy fanów, którzy traktują go nadal przede wszystkim nie jako celebrytę-biznesmena, ale jako prawdziwy kulinarny autorytet. Ponad 12 milionów osób śledzi oficjalny profil Gordona Ramsaya na Instagramie, czerpiąc przepisy i inspiracje kulinarne. Warto sprawdzić również stronę internetową – StudioRamsay, gdzie łatwo można namierzyć programy w których właśnie bierze lub brał udział. Scrollując niekończącą się listę tych tytułów można zacząć wątpić, że kucharz ma w swoim życiu czas żeby przygotować dla siebie choćby małą przekąskę!

Fenomen Hell’s Kitchen

Mimo iż Gordon Ramsey to XXI wieczny człowiek renesansu, pytając o pierwsze skojarzenie z jego nazwiskiem, zdecydowana większość odpowie: Hell’s Kitchen. Zdecydowanie to ono jest najbardziej rozpoznawalne z wszystkich jego aktywności i to jemu zawdzięcza prawdziwą popularność. 

Na czym polega jego fenomen? Nie jest to klasyczne show, w którym kucharze kierując się swoim smakiem i intuicją zamieniają składniki w fantazyjne dania. Tu chodzi równie mocno o emocje. Poziom adrenaliny podczas oglądania programu kulinarnego sięga zenitu, a wszystko to dzięki nieobliczalnym prowadzącemu. Jest tak bezwzględny i wymagający, że z łatwością przychodzi mu obrażanie i doprowadzenie do łez uczestników show. Krzyki, nerwowe gesty, rzucanie przedmiotami to standard w tym programie. 

Mimo szokujących zachowań powstaje własnie 19 sezon tego programu! Na czym on polega? W każdym sezonie oglądamy dwie drużyny uczestników podzielonych na kolory: niebieski i czerwony. Ich zadaniem jest poprowadzenie kuchni w restauracji Hell’s Kitchen. W każdym odcinku odpada jedna osoba. To prawdziwa szkoła przetrwania. 12 uczestników zaproszonych do piekielnej restauracji Gordona śledzą kamery przez 24 godziny na dobę. Stawka jest ogromna – to realizacja życiowego marzenia każdego z kucharzy – posada szefa kuchni luksusowej restauracji.

 Poziom stresu kulinarnego show jest tak wywindowany przez zachowanie Gordona, że oglądamy każdy z odcinków jakby było to kolejny epizod trzymającego w napięciu serialu detektywistycznego. Czy jest to w porządku i czy o to chodzi w gotowaniu? Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Z pewnością przynosi to sławę i oglądalność. 

A gdyby w kuchni zapanowała Kraina Łagodności?

Po takiej dawce emocji jakie sponsoruje Gordon Ramsay czy rodzima Magda Gessler, wydaje się już niemożliwy powrót do tradycyjnych programów kulinarnych. Jednak trzeba zauważyć, że w opozycji do filozofii naszego kucharza – biznesmena- celebryty – są również opinie innych uznanych restauratorów. Warto wspomnieć tu o Jacques Pepin (renomowany kucharz francuskiego pochodzenia), który otwarcie krytykuje sposób na prowadzenie współczesnych programów kulinarnych. Zauważa on że nastąpiła lawina programów kulinarnych – food shows bądź reality shows, które przedstawiają kuchnię w chaotycznym i negatywnym świetle. Według niego wyzwiska i nerwowa atmosfera nie sprzyjają gotowaniu ani młodym kucharzom, bowiem “Prawdziwa, dobrze prowadzona profesjonalna kuchnia ma dostojeństwo i porządek.”

Trudno krytykować tradycyjne podejście do gotowania uznanego kucharza. Lepiej docenić szeroki wybór oferty programów kulinarnych. Każdy może odnaleźć program, film, dokument mówiący o jedzeniu w formie jaka odpowiada mu najbardziej. 

Nie można jednak zaprzeczyć, że pomysł Gordona Ramsaya, aby pokazać drogę od kucharza do restauratora w jego show Hell’s Kitchen jest fenomenem i choćby z tego powodu należy mu się uznanie. Dokonał rewolucji i między innymi dzięki jego pomysłowi na siebie, na swoją markę, postrzegamy ówcześnie kucharzy jako osoby należące do popkultury. To swoiści celebryci z którymi liczą się media i oczywiście ich fani.

Na prześledzenie kariery Gordona Ramsaya potrzeba wiele czasu. Nie można odmówić mu talentu, charyzmy, pracowitości. Przejdzie do historii popkultury jako bezlitosny miliarder o ponadprzeciętnym smaku. Gordon Ramsey ma jednak też drugie oblicze to sprawiedliwy i pomocny człowiek.To intrygująca postać, którą albo pokocha się albo od razu znienawidzi.

Masz apetyt na więcej?

Żyjemy w ciekawych czasach, gdy kucharze urastają do rangi celebrytów. Jeśli miałbyś ochotę poznać więcej charyzmatycznych kucharzy warto przyjrzeć się dokumentom poświęconym np. Anthonemu Bourdin’owi – to również fascynująca postać, którego niedawna śmierć wstrząsnęła opinią publiczną. Z pewnością trzeba wspomnieć o pięknej Nigelli Lawson – ta kobieta-ikona, gotuje zamaszyście zawsze z przyprawą niepowtarzalnego uroku. Jamie Oliver to również kucharz – orkiestra. 

Na naszym polskim gruncie nikomu nie są obce nazwiska: Magda Gessler, Pascal, Okrasa, Modest Amaro. To osoby publiczne, osobowości, które każdy rozpoznaje i o których krążą memy w internecie.

Jeśli masz ochotę na dokładkę tytułów filmów obyczajowych i dokumentów z jedzeniem w tle warto sprawdzić: Czekolada, Julia i Julie, Ugotowany, Jedz módl się i kochaj, Uczta Babette, Wielkie żarcie, Życie od kuchni, Ratatuj, Faceci od kuchni,Smak curry, Przepis na miłość. Jeśli jesteś fanem sushi nie zapomnij o doskonałym dokumencie:Jiro śni o sushi. A jeśli masz ochotę na więcej programów dokumentalnych i rozrywkowych z jedzeniem w roli głównej warto sięgnąć po: Chef’s table, Street food, Ugly delicious, Nailed it, Somebody Feed Phil, Anthony Bourdain: No reservation, Masterchef, Okrasa gotuje.

O jedzeniu będziemy zawsze myśleć i mówić. Jest ono obecne w naszym życiu jak i na ekranach. Nie ma bardziej apetycznych scen niż te które pojawiają się w programach kulinarnych. Od ponad roku pozbawieni wyjść do restauracji wymyślamy wykwintne dania, gotujemy, dzielimy się przepisami. Zaszyci w domach tworzymy kameralne spotkania wokół stołu. Nic dziwnego, potrzebujemy celebracji, spotkań i zachwytów.Trochę ognia w kuchni potrafi przełamać nieznośną pandemiczną monotonię dnia codziennego. Gotowanie okazało się dobrym sposobem na poprawę humoru i redukowanie stresu. W takich momentach sięgamy do programów kulinarnych. Ostrzegam: piekielnie trudno im się oprzeć.

Bądź na bieżąco z naszymi recenzjami. Obserwuj Nerdheim w Google News

komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie kometarze
Sebastian „Severan” Kuryło
Sebastian „Severan” Kuryło
Jestem założycielem i pomysłodawcą tego portalu. Uwielbiam gry RPG z serią Dragon Age na czele, lecz nie pogardzę także i klasycznymi grami “bez prądu”. Prowadzę również wortal związany z serią Dragon Age. Uwielbiam czytać kryminały i książki fantasy. Każdą wolną chwilę w swoim życiu poświęcam rodzinie oraz serialom – pochłaniam ich zdecydowanie za dużo, no ale z nałogu tak łatwo wyjść się nie da :).